Det behöver inte vara krångligt att använda läkeväxter

Och det ska helst smaka gott!

Vilket är viktiga aspekter för att vi ska fortsätta använda örterna i vardagen, så att det inte bara blir en engångsgrej!

För att vi ska göra det måste det alltså vara smakrikt, få personer kommer att fortsätta använda en ört om smaken inte är tilltalade. Oavsett hur bra vi vet att örten är. Det måste vara (tillräckligt) gott för att få till en regelbunden användning.

Dessutom ska det inte vara allt för krångligt, då blir det sällan av. Är det lätt att få till gör vi det - så enkelt är det.

Därför delar jag här med mig av några av mina lättlagade favoritrecept med diverse örter (nyttoväxter, läkeväxter, medicinalväxter eller vad vi nu vill kalla dem). Recept som jag gör regelbundet, eller vissa när det behövs helt enkelt.

Fokuset ligger på hälsostärkande örter som rent allmänt gör oss starkare, piggare och mer välmående. Växter som stärker hälsan. Och samtidigt smakar gott så klart!

Recepthäftet

Recepten

Här är de 15 recept som finns med i recepthäftet (vilket laddas ner som PDF). Som förhoppningsvis får dig att använda mer örter i din kost och vardag, på smakrika vis!

 • 1Egen senap
 • 2 ”Nässto” – nässel & viltpesto
 • 3Glutenfritt snabbt nässelbröd med högt protein
 • 4Persiljesallad med kanderade nötter
 • 5Rostad tomatsås med örter
 • 6Smakhöjaren fermenterad citron
 • 7Citronkokosboll med nässlor och kardemumma
 • 8Chokladiga energibollar – välj örter själv
 • 9Nyponsoppa deluxe med extra örter
 • 10Ceremoniell kakaodryck med hjärtöppnande örter
 • 11Ashwagandha-smoothie
 • 12Immunstärkande ”svampkaffe”
 • 13Örttablett för magont
 • 14Grönsaksbuljong med örter & svampar
 • 15Leverstärkande salt med mariatistel

Stärk hälsan genom att använda örter regelbundet

Nyttoväxter, medicinala svampar och bär

Hur ofta har du inte hört att grönsaker är några av de viktigaste livsmedlen för att behålla en stark hälsa?! Grönsaker, frukter och bär har något gemensamt - nämligen att de alla är växter. Och vad är inte örter om just växter?!

Precis, det många väljer att kalla läkeväxter eller medicinalväxter är också just växter. Som stärker vår hälsa och hjälper till att lindra diverse besvär. Precis så som grönsaker, frukter och bär gör.

Och de allra flesta av dessa örter agerar hälsostärkande och är menade att ätas regelbundet för att vi ska få i oss tillräcklig med viktiga näringsämnen såsom mineraler, vitaminer och fytokemikalier.

Hade de flesta växter i naturen varit ”medicinala” och bara skulle användas lite då och då hade vi inte klarat oss länge för 10000 år sedan då vi enbart levde på naturen och vad den gav. Utan de flesta örter kan vi använda oss av regelbundet, precis som vi gör med grönsaker. Med det sagt, det finns absolut växter som bara ska nyttjas under kortare perioder eller inte alls under vissa förutsättningar (såsom graviditet). Läs alltid på om de läkeväxter du använder!

I detta häfte har jag sammanställt recept på växter som du just kan använda regelbundet och som då kan stärka ditt välmående både fysiskt och mentalt.

Precis som vi gör med grönsaker!

Jag som har satt ihop recepthäftet med läkeväxter

Karoline Karttunen

Örtkännare & Kost- & Hälsovetare

Jag som har satt ihop detta recepthäfte med örter heter Karoline, och som hälso- och kostvetare tycker jag rent allmänt att allt för mycket fokus i samhället är kring sjukdom. Likväl inom örtkunskapen är det lätt att det mesta ljuset hamnar på att använda örter "mot hosta, vid inflammation" och andra sätt att ”behandla”.

Som örtkännare vill jag därför inspirera till att se på örter mer såsom vi gör med grönsaker; som en hälsosam och vital del av vår kost och vardag. Och därutöver använda läkeväxter när de behövs för att lindra besvär.

Själv älskar jag att plocka vilda växter i naturen (med största respekt). Min man som odlar stora mängder grönsaker pushar mig till att också odla läkeväxter. Men allra roligast tycker jag det är att springa med min korg ute på fälten, i dikena, på ängarna och i skogen!

Förutom onlinekurser och en hälso- och örtblogg har jag kurser i Mölnlycke samt erbjuder hälso- och kostrådgivning (med eller utan örter) - personligen, digitalt eller per telefon.

Lycka till på din örtresa! :)

Gör det gott & lätt att använda örter i kosten

De flesta av oss behöver få mer växter och grönt i kosten. Du med?

Jag hoppas på att kunna ge dig inspiration till att använda mer örter och att du hittar nya favoriter bland dessa örtrecept :)

Köp 245,00 kr

Immunstärkande "svamp-kaffe"

Immunstärkande "svamp-kaffe"

Gör eget "svamp-kaffe" med medicinala svampar och örter. Ett otroligt gott, tillfredsställande substitut till kaffe. Som så klart också kan drickas med skummad mjölk.

Glutenfritt snabbt nässelbröd med högt protein

Glutenfritt snabbt nässelbröd med högt protein

Ett smakrikt glutenfritt bröd fullproppad med örter, frön och protein.

Citronkokosbollar med nässlor och kardemumma

Citronkokosbollar med nässlor och kardemumma

Krämiga, nyttiga rawbollar utan dadlar och nötter. Men en underbar smak av citron samt kardemumma, och gröna av brännässlor!