Välj rätt örter till dig som individ!

Hur väljer du rätt ört för dig som individ? Det finns ju en myriad av örter och tillfällen att använda dessa på. Så när bör du välja vilken växt?

För att få den effekten du vill ha, eller en effekt överhuvudtaget. Jag får ibland höra att någon testat en viss läkeväxt men att "den inte fungerat". Vilket sällan beror på växten i sig utan att det antagligen inte har varit rätt ört för den personen, den har använts vid fel tillfälle och/eller felaktig dosering. 

Men som tur är finns det fiffiga system inom örtkunskapen som hjälper oss att förstå vilka örter som passar oss som individer samt när de bör användas! 

Vilket är precis vad du får lära dig genom denna onlinekurs. Alltså, hur du väljer örter specifikt för dig som individ samt tillståndet du vill göra något åt (vilket kan vara att stärka hälsan, förebygga eller läka ett besvär). 

Exempelvis bör en person som är håglös och trött välja helt andra växter än en person som är uppe i varv och "hyper". Även fast de båda till exempel försöker stärka sin hälsa. Helt logiskt eller hur?! 

Kursen baseras på så kallad "energetics", vilket är ett system för att bättre förstå hur du just balansera örter med dina egenskaper, samt egenskaperna i tillståndet du vill förändra eller förbättra. 

En kunskap som kan vara helt avgörande för huruvida en ört fungerar eller inte på önskvärt sätt. När du förstått energetics kommer din örtresa bli så mycket klarare och du kommer ha tydliga verktyg för att välja örter som passar dig och dina mål!

Det här är liksom som basen inom örtkunskapen. 

Kursen görs i din egna takt och det finns ingen tidsbegränsning, materialet är ditt att göra när det passar.

Riktar sig både till dig som är nybörjare och precis satt igång din örtresa, här har du grunderna för att den resan ska gå smidigare. Likväl till dig som redan använder örter och har kunskap men vill förstå systemet energetics och därmed spinna vidare i dina örtäventyr.

Skapar du ett gratis konto kan du se på de demo-videor som finns upplagda (ingen dold kostnad). 

Örtkursens innehåll

Örtkurs online "Hur du väljer örter för dig som individ - energetics"

  1. VIDEO: Välkomstvideo

   GRATIS DEMO
  2. Välkommen till kursen!

   GRATIS DEMO
  3. VIDEO: Kursens upplägg

  4. Kursens upplägg - gör dina övningar

   GRATIS DEMO
  5. Definition av begrepp

  6. One pill for every ill…?

  1. VIDEO: Vad är energetics?

  2. Vad är energetics?

  3. Varmt vs Kallt (warm vs cold)

  4. Torrt vs Fuktigt (dry vs damp)

  1. VIDEO: Varmt

  2. Förklaring varmt (warm) & varma örter

  3. Varm som individ

  4. Varma tillstånd

  5. Övning "varma örter"

  1. VIDEO: Kallt

  2. Förklaring kallt (cold) & kalla örter

  3. Kall som individ

  4. Kalla tillstånd

  5. Övning "kalla örter"

  1. Neutral gällande varmt & kallt & neutrala örter

  1. Konkreta exempel på hur du använder varmt och kallt vid olika tillstånd

Om kursen

 • 1 295,00 kr
 • 46 lektioner
 • 1 timmas videoinnehåll

Örtkunskap - hur du får läkeväxter att fungera

Det kan sannerligen vara en djungel att förstå vilka örter du ska välja till dig själv och när. Och sedan ska du särskilja dem och komma ihåg vad enskilda örter gör! Förstå varför de agerar som de agerar. Inte alltid det lättaste.

Men lyckligtvis finns det så klart system som underlättar allt detta för oss. Som gör att vi kan välja rätt växt men också förstå egenskaperna hos växterna, vilket sedan får oss att begripa hur vi använder dem och när. Något vi kan förstå bara genom att smaka på en ört när vi väl fått till oss detta system!

Om vi exempelvis får en sammandragande känsla i munnen när vi smakar på en växt (såsom hallonblad) vet vi att den också kommer att agera så längre ner i kroppen likaså, vilket är hjälpsamt vid till exempel diarréer.

För att välja rätt ört behöver vi alltså förstå växternas egenskaper samt anledningen till varför vi använder dem. Med den kunskapen kan vi sedan kombinera ihop rätt ört till dig som individ. Gör vi det får vi växter att fungera optimalt.

Det kanske låter komplicerat men med hjälp av "energetics" är det faktiskt ett ganska enkelt system. Förstår vi det som basen i örtkunskapen är det sedan lätt att bygga vidare på kunskapen om örter och deras enorma krafter att båda stärka hälsan och läka besvär.

Det här är det uråldriga system som används inom den västerländska örtkunskapen likväl som inom ayurveda samt traditionell kinesisk medicin (TCM) för att skapa balans. Precis det som naturen och våra kroppar alltid strävar efter, att upprätthålla homeostas och balans. Har vi för mycket eller för lite av något behöver vi växter som hjälper oss att balansera det. Vare sig det gäller exempelvis för mycket vätska i kroppen eller "för lite" hälsa.

Om du skapar ett gratis inloggningskonto kan du se gratis demo-videor där jag förklara energetics närmre samt upplägget för kursen.

Video

Jag som håller i kursen

Karolines Way of Life

Karoline Karttunen

Att hitta en ört som ger den effekten vi vill ha, eller som faktiskt balanserar oss som individer är inte alltid det lättaste. Du som jag kanske har testat många olika örter men inte riktigt fått önskvärd effekt, eller kanske inte ens fått någon effekt? Vissa örter kanske påverkar dig starkt medan andra knappt överhuvudtaget?

I min resa inom örtkunskapen är det kanske just ”energetics” som har gett mig de allra bästa verktygen, både för att hitta rätt ört för rätt jobb men också för att förstå denna gamla örtvisdom. Och därmed kunna bygga vidare på kunskapen om örterna.

Jag som håller i kursen heter Karoline och som hälso- och kostvetare tycker jag rent allmänt att allt för mycket fokus i samhället är kring sjukdom. Som örtkännare är mitt mål därför att vi bör se på örter såsom vi gör med grönsaker; som en hälsosam och vital del av vår kost och vardag. Och därutöver använda dem när de behövs förebyggande eller för att lindra besvär (örterna agerar ju holistiskt).

Förutom onlinekurser och en hälso- och örtblogg har jag kurser i Mölnlycke samt erbjuder hälso- och kostrådgivning (med eller utan örter) - personligen, digitalt eller per telefon. Lycka till på din örtresa! :)

Sagt om kursen från deltagare

“Örtakursen på distans har gett mig en djupare och bredare insikt för örter och växter i förhållande till mig själv. En fantastisk kurs med ett bra upplägg där jag fick först en introduktion på video och sen läsa texten. Övningar med de olika örterna var en aha-upplevelse. Att få lära mig vilka örter som passar mig som person till god hälsa. En ny värld att utforska, så spännande. I diskussionsforumet finns möjlighet till att ställa frågor till andra kursdeltagare och Karoline. Tusen tack för en intressant kurs som jag varmt rekommenderar.”

Anonym utvärdering av kursen

“Jag gillar upplägget. Enkelt beskrivet och på ett inspirerande och pedagogiskt sätt. Gillar ditt sätt att förmedla kunskap.”

Anonym utvärdering av kursen

“Bra kurs, med olika sätt hur man kan använda örter. Bra med text och video film. En positiv del av kursen är att man får veta att alla örter inte passar alla personer även om de är bra. ”

Anonym utvärdering av kursen

“Toppenbra kurs som man kan göra i sin egen takt :)”

Anonym utvärdering av kursen

Vad du kommer att lära dig

 • Energetics - varmt versus kallt (med 10 örter resp. tillstånd i varje kategori)

 • Energetics - torrt versus fuktigt (med 10 örter resp. tillstånd i varje kategori)

 • Hur du kombinerar ihop örters, individers och tillstånds egenskaper för att hitta rätt ört

 • Att stärka din hälsa och optimera den specifikt för dig som person så att du kan må så bra som möjligt. Utefter din kropp och vem du är

 • Varför exempelvis ingefära och gurkmeja inte är rätt ört för alla individer vid alla tillfällen. Och varför du absolut inte ska använda ingefära vid feber

 • Hur exempelvis depressioner kan skilja sig mellan individer och varje enskild person behöver därför olika örter

 • Varför vi inte kan tänka på örter med samma synsätt som den västerländska sjukvården; "one pill for every ill"

 • Att varje person med låggradig inflammation är olika och vi alla behöver därför olika örter för inflammationen. Gurkmeja är inte alltid den bästa örten att välja, här listas andra örter som alternativ.

 • Att välja rätt ört beroende på vilket typ av hosta du har

 • Övningar vid varje avsnitt för att skapa egna erfarenheter

Du får även en lista med 90 örter och deras energetics

Vad kursen kostar

Inklusive skrivet material, videor, övningar & örtcommunity

kursen gör du i din egna takt och det finns ingen tidsbegränsning

Örtkurs online - Så väljer du örter specifikt för Dig som individ

Fram till söndag 21 april 2024 får du 25% rabatt!

Med koden ENERGETICS

Örtkurs online - Energetics - lär dig örtkunskap

Börja kursen idag för att lära dig om vilka örter som kan stärka din hälsa, förebygga sjukdomar och läka redan existerande besvär